TÜBAKKOM 12. DÖNEM 2. GENEL ÜYE TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
Tarih: 29.06.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1503

TÜBAKKOM 12. Dönem 2. Genel Üye Toplantısı, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, TBB Yönetim Kurulu Üyesi TÜBAKKOM Koordinatörü Av. Yurdagül Gündoğan’ın konuşmalarıyla başlamıştır. TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Samsun Barosu ile Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Aydın Barosu, Bursa Barosu, Çorum Barosu, Denizli Barosu, Edirne Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Hatay Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kayseri Barosu, Kırklareli Barosu, Kırıkkale Barosu, Kilis Barosu, Kocaeli Barosu, Kütahya Barosu, Konya Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mersin Barosu, MuğlaBarosu, Ordu Barosu,Sakarya Barosu, Sivas Barosu, Uşak Barosu, Zonguldak Barosu olmak üzere 34 barodan 99 avukatın katılımı ile 14 -15 Haziran  2014 tarihinde Gaziantep’te gerçekleşmiştir.  Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Komisyonu (TÜBAKKOM) 12. Dönem 2. Genel Üye Toplantısı’nda alınan kararlara ilişkin aşağıdaki hususları kamuoyu ile paylaşma gereği duyuyoruz:

Tüm dünyada artış gösteren kadına karşı şiddet olaylarını önlemeye yönelik çalışmalara büyük önem verilmelidir. Toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların uygulanması ve gereken özenin gösterilmesi, farkındalığın arttırılması, kadına yönelik şiddet konularında eğitimin her düzeyinde müfredata eklemeler yapılması gerekmektedir. TUBAKKOM bu konuda yapılacak çalışmaların takipçisi olacaktır.

Belirtilen amaçlar doğrultusunda daha etkin çalışmalar yapılabilmesi için TUBAKKOM yönerge değişikliği görüşülerek hazırlanan metin kabul edilmiş, Komisyonun adı Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Komisyonu olarak belirlenmiştir.

Prof. Dr. Zerrin Söylemez Bir Şiddet Biçimi Olarak Erken Yaşta Evlilikler konusunda sunum yapmış ve “Küçük yaşta evlilikler”, erken evlilikler konusunda Kurultay yapılmasına karar verilmiştir.

Baro Kadın hakları komisyon üyeleri ile adli yardımda görev alan avukatların toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitim çalışmalarının sürdürülmesi, staj eğitim derslerinde bu konulara da yer verilmesi için çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir.

Cinsiyet ayrımcılığının ders kitaplarından kaldırılması ve hatta cinsiyet ayrımcılığının (toplumsal cinsiyet eşitliğinin) ders olarak okutulması için çalışma başlatılmasına, davalarda müdahillik konusunda çalışmalarının sürdürülmesine, gerekli durumlarda kamu denetçiliği kurumuna başvurulmasına karar verilmiştir.

Kadın cinayetleri ve son günlerde meydana gelen cinsel istismar olayları ve bu konuda çıkan yeni yasaların değerlendirilmesine karar verilmiştir.

Soma’da yaşanan maden faciasında mağdur olan kadınlara destek olmak ve haklarının takipçisi olmak üzere gönüllü komisyon oluşturulmuştur.

Antalya 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kadın cinayeti ile ilgili bir davada sanık yakınları tarafından  kadın avukatlara darp edilmesini kınıyor, bu konuda meslektaşlarımızın haklarının korunması için gereğinin yapılması konusunun takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Sözleşmenin uygulaması Avrupa Konseyi bünyesindeki bağımsız bir komite tarafından izlenecek ve denetlenecek olması, onaylayan devletlerde Sözleşme hükümlerinin yaşama geçirilmesi için itici güç olacaktır. Sözleşmenin duyurulması ve etkin uygulanmasının sağlanması için biz kadının insan hakları savunucularına büyük görevler düşmekte olup; taraf devlet olarak ülkenin siyasal ve kamusal yaşamında kadınlara karşı ayrımcılığı tasfiye etmek için gerekli her türlü tedbiri almak, kadınlara karşı ayrımcılık  oluşturan  mevcut  yasaları,  hukuki  düzenlemeleri,  gelenekleri  ve uygulamaları değiştirmek veya kaldırmak için gerekli siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda her türlü tedbiri almakla yükümlülüğü konusunda farkındalık çalışmaları yapılacaktır.

Biliyoruz ki, kadın BİREY olarak dikkate alınmadıkça, gerçek demokrasiden söz edilmesi mümkün değildir. TÜBAKKOM olarak, Kadının temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilerek koruması ile ilgili çalışma sürdüreceğimizi ve takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyuna bildirmek isteriz.

TÜBAKKOM 12.DÖNEM SÖZCÜSÜ
SAMSUN BAROSU
KADIN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI
Av.Birgül BİLGİN

 

19.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.