2014 - 2015 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
Tarih: 31.08.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2123

2014-2015 ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI

Sayın Valim, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Başsavcım, Sayın Adalet Komisyonu Başkanım, Sayın İstinaf Başsavcım, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanım, Sayın Rektörlerim, Protokolün değerli üyeleri, değerli hakim, savcı ve avukat meslektaşlarım, yargı çalışanlarımız, Basınımızın kıymetli mensupları, hepinizi saygı ile selamlıyorum.
Yeni bir yargı yılı açılışında bir kez daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Artık kaçınılmaz beklenti haline gelen Yeni Anayasa yapımı sürecinin bu dönemde sonuca ulaştırılamayacak olmasını üzülerek gözlemlemekteyiz. Çünkü Milletvekilli seçimlerinin yaklaşmakta olması ve Türkiye gündeminin seçime endekslenecek olmasının, yeni anayasa yapımını engelleyeceği endişesini taşımaktayız.
Yüce Meclis çatısı altındaki tüm partilerin, ortak bir usul belirlemesi ve yapılan çalışmaların bir an önce neticelendirilerek yeni anayasa yapım sürecinin tamamlanmasını arzu etmekteyiz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, Ülkemizde Cumhurbaşkanı seçiminin ilk defa halk tarafından yapılmış olmasını halk iradesinin tecellisi bakımından önemsiyoruz. 
Yine yeni Adli Yılın sav, savunma, yargı üçlemesinin bir bütün olarak Samsun’da ve ülkemizin diğer illerinde olduğu gibi Yüce Yargıtay çatısı altında da birlikte gerçekleşmiş olmasından memnuniyet duymaktayız. 
Devlet, insani ve hukuki bir kurumdur.  Meşruiyetini ise Anayasa’dan ve dolayısıyla temel hak ve özgürlüklerle, akla, kanun önünde eşitlik ilkesine, hoşgörüye ve rızaya dayanarak kazanır. 
Öteden beri barolar olarak avukatlığın anayasada yargı bölümünde yer almasının gerekli olduğunu bir kez daha belirtmekteyiz. Çünkü, sav, savunma ve yargının eşitliği ilkesi ancak bu şekilde sağlanabilir. 
Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını öngören hukuk devletinin en önemli kurumlarından birisi “ADİL YARGILANMA HAKKI”dır .Bu hak, ancak soruşturma ve kovuşturmanın her evresinde delillerin toplanmasında ve değerlendirilmesinde şüpheli veya sanığın aleyhine olduğu kadar lehine olan delilleri de toplamak ve değerlendirilmek suretiyle sağlanabilir.
Bu hakkın uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ise; ancak bağımsız mahkemelerin, tarafsız ve donanımlı YARGIÇLARIN,İnsan haklarına saygılı, savunmayı özümsemiş ve adaletin gerçekleşmesine katkı yapacak bilgili ve sorumlu SAVCILARIN ve yine bilgili, sorumlu, cesur ve bağımsız AVUKATLARIN varlığına bağlıdır.Bu hedefin gerçekleşmesinin yegane yolu ise eğitimdir. 

Avukatlık mesleği açısından meseleye baktığımızda Hukuk fakültelerinin sayılarının çoğaltılması yerine kalite ve standartlarının artırılmasının çok daha önemli olduğunu düşünmekteyiz. Her hukuk fakültesini bitiren potansiyel olarak avukat olamamalı, hiç olmazsa staj öncesi ve sonrasında bir yeterlilik sınavına tabi tutulmalıdır.

Bu; Mesleğin kalitesi, Adaletin tecellisi ve Adil yargılama noktasında son derece önemlidir. 

Biz barolar olarak mesleğe kabulde sınavın mutlaka, olmazsa olmaz  yapılması gerektiğini savunmaktayız. 

Değerli meslektaşlarım, 

Yeni adliye kompleksinin faaliyete geçmesinden ve Baromuza tahsis  edilen çalışma alanlarından memnuniyet duymaktayız. 

Belirlenen alanların tefrişi ve kullanılır hale gelmesi için başta giden başsavcımız ALİ YELDAN’a, Adalet Komisyonu Başkanı HÜSAMETTİN OTÇU ‘ya, mevcut Başsavcımız EROL TOSUN’a ve Adalet Komisyonu Başkanımız MEHMET OSMANOĞLU’na ve tüm imkanlarını  seferber eden bütün taleplerimizi karşılayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.Prof.Dr. METİN FEYZİOĞLU’na ve Yönetim Kurulu’na şükranlarımızı sunuyoruz. Samsunumuza ve Adliyemize yakışan açılışın en üst düzeyde katılım ile yapılmasını arzu ediyoruz ve bekliyoruz. 

Kıymetli misafirler, 

Hemen hemen her adli yılın açılışında dile getirdiğimiz CMK.’daki ücretlerin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki düzeye getirilmesi zorunludur.  Yine CMK görevinde yolluk konusunun gece ve gündüz için bir standart ücrete bağlanması gerekmektedir. CMK ve Adli Yardım’daki ödemelerden yapılan kesintilerin de kaldırılmasını hiç olmazsa indirilmesini talep etmekteyiz. 

Diğer yandan, Uzlaştırma Görevlendirmelerinde belirlenen ücretler de oldukça düşük düzeydedir. 

Bu görevleri üstlenerek ve hakkını vererek, fedakarca görev yapan meslektaşlarımı sizlerin huzurunda bir kez daha kutluyorum. Elbette alınan ücrete bakılmaksızın adaletin tecellisine katkı vermek, savunmanın tarih boyunca en mühim görevi olmuş ve olmaya da devam edecektir. 

Diğer taraftan Avukatların yeşil pasaport alamamış olmaları ve silah ruhsatlarındaki harçların devlet memurları seviyesine indirilmemesi üzüntümüzdür. Bir an önce düzenleme yapılmasını talep etmekteyiz. 

Avukatların dosya erişiminin kolaylaştırılmasının adil yargılama ve adaletin tecellisi için önemli olduğuna inanmaktayız. 

Sözlerime son vermeden önce; 

Adaletin tecellisi için hizmet vermiş ve ebediyete uğurladığımız, meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, Türk yargısına yaptıkları katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. 

Değerli misafirler, 

Baromuzun her yaptığı etkinliğe bizzat katılan, yardımlarını hiç esirgemeyen, bizimle beraber olan başta Sayın Valimiz Hüseyin AKSOY’a Garnizon Komutanlığı’na, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ’a, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Canik Başarı Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’na, İlçe kaymakam ve belediye başkanlıklarına ve Samsun’un tüm kurum ve kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum.

Yeni Adli yılınızı kutluyor, Adli yılın; adliyemize, baromuza, avukatlara, tüm adalet camiasına, ülkemize ve dünyaya adalet, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.01.09.2014 

 

Av. Necat ANIL
Samsun Barosu Başkanı

 

 

18.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.