DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 19.11.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 3352

BM tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edilmiştir. Samsun Barosu olarak ;  “Dünya Çocuk Hakları Günü”nün bütün çocuklar için güzel yarınlar getirmesini diliyoruz.

 
Birleşmiş Milletler Çocuk hakları sözleşmesinde yazan hakların korunması ve geliştirilmesi esastır. Ne yazık ki bu gün sözleşmede yer alan bir çok hakkın kağıt üzerinde kaldığını görüyoruz. Çocuklarımızı gerçekten koruduğumuzu ve çocuklarımızın haklara sahip olduğunu söyleyebilmemiz için, onların bedensel gelişimleri kadar duygusal ve sosyal gelişmelerini de sağlamış olmamız gerekmektedir.Ne yazık ki çocuklarımız eşit koşullarda doğmuyorlar.Türkiye'de aileler arasındaki gelir dengesizliği nedeniyle çocuklarımızın sosyal hayatları ve eğitim hayatlarında farklılık bulunmaktadır.Bazı çocuklarımız yarışa bir kaç adım geride başlamaktadır.Bu nedenle bir takım kurum ve kuruluşların başlıca amacı çocuklar arasında eşitliği sağlamak olmalıdır.
 
Çocuklar tüm toplumların gözbebeği, yarınlarıdır. İleride sağlıklı toplumlar elde etmek için bugünlere yatırım yapılmalıdır. Sağlıklı ve mutlu yetiştirilecek olan çocuklar yarınların, sağlıklı ebeveynleri olacaktır.
 
  • Çalışma hayatında çocuk işçiler ucuz iş gücü olarak değerlendirilmekte ve çocuk işçiler iş kanuna aykırı bir biçimde çalıştırılmaktadır.
  • Medeni kanunun amir hükmüne rağmen, çocuk gelinler evliliğe zorlanmakta, günümüzde halen çocuk gelinlere rastlanmaktadır. Henüz doğmadan çocuklar arasında cinsel ayrımcılık başlamaktadır.
  • Suç işleyen çocuklar için özel koruma öngörülmesi gerekirken bir çok hakları ihlal edilmektedir. Amaç onları topluma kazandırmak, iyileştirmek olmalıyken tam aksine basında yapılan bir çok haberle çocuklar toplumdan dışlanmaktadır.Çocuklarla ilgili haber yapılırken isimleri açıkça yazılmamalı resimleri yayınlanmamalıdır.
  • Çocukların en doğal hakkı anne babalarıyla birlikte yaşamaktır. Anne babası ile çocuğun şahsi münasebet tesisi çocuğun vazgeçilmez hakkıdır.Anne babanın evlilik birliğini devam ettirememesi halinde; çocukların tarafların en büyük kozu olması mesleki olarak karşılaştığımız en tatsız hadiselerdendir.Velayet ,vesayet , nafaka ile ilgili hüküm tesis edilirken çocuklar tarafların davadaki kozu olmamalıdır.Bu nedenle anne ve babalar bu konu da bilinçlendirilmelidir.
  • Çocuklar yeryüzünün en masum varlıkları... Onlara hakkettiklerini veremediğimiz her şey için bizden alacaklılar. Betonlaşmayla ellerinden aldığımız  oyun sahaları için, minik bedenleri sağlıksız çevre ve sağlıksız beslenme yüzünden mahkum ettiğimiz hastalıklar için,daha iyi bir eğitim veremediğimiz için, barış ortamında büyütemediğimiz için, sokaklarda yaşamak ve çalışmak zorunda kaldıkları daha bir sürü bir sürü şey için bizden alacaklılar...
Samsun Barosu olarak ; hiç bir şey için geç olmadığını hala umut olduğunu düşünüyor ve çocuklarımıza yürekten inanıyoruz.Ailelerin, toplumun ve en önemlisi çocuklarımızın bilinçlendirilmesi için konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
 
Dili, dini, ırkı ne olursa olsun bütün çocukların, minik bedenlerinin bedensel,zihinsel,duygusal,sosyal gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarını,dostluk, barış, evrensel kardeşlik ortamında yaşamalarını cani gönülden diliyoruz.


Samsun Barosu
Çocuk Hakları Komisyon Başkanı
Av.Kübra TÜFEK

 

        

 

 

 

 

20.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.