KARADENİZ BÖLGESİ BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI
Tarih: 15.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2653

14.02.2015 Cumartesi günü Karadeniz Bölgesi Baro Başkanları toplantısı Giresun'da yapıldı. Toplantıya, TBB Başkan Yardımcısı Av.Berra BESLER, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av.İzzet VARAN ve Giresun Baro Başkanı Av.Gültekin UZUNALİOĞLU, Bolu Baro Başkanı Av.Ferit ATALAY, Amasya Baro Başkanı Av.A.Melik DERİNDERE, Tokat Baro Başkanı Av.Faruk BOSTANCI, Samsun Baro Başkanı Av.Kerami GÜRBÜZ,  Trabzon Baro Başkanı Av.Orhan ÖNGÖZ, Düzce Baro Başkanı Av.Ali DİLBER, Karabük Baro Başkanı Av.Rıdvan ERDOĞAN, Ordu Baro Başkanı Av.İlhan KURT, Artvin Baro Başkanı Av.Ali Uğur ÇAĞAL, Kastamonu Baro Başkanı Av.Mehmet ÇİFTÇİ, Sinop Baro Başkanı Av.Hicran KANDEMİR, Bartın Baro Başkanı Av.Ferhat PARLATIR, Zonguldak Baro Başkanı Av.İbrahim Kerem ERTEM, Rize Baro Başkanı Av.Yunus ÇORUH ve Gümüşhane-Bayburt Baro Başkanı Av.İsmail TAŞTAN katıldı. Toplantı sonunda ortak sonuç bildirisi imzalandı.

KARADENİZ BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

Giresun, Bolu, Amasya, Tokat, Samsun, Trabzon, Düzce, Karabük, Ordu, Artvin, Kastamonu, Sinop, Bartın, Zonguldak, Rize, Gümüşhane-Bayburt,Baro Başkanları olarak Giresun Barosu ev sahipliğinde 14.02.2015 tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda benimsenen ve kabul edilen aşağıdaki metni sonuç bildirgesi olarak kamuoyu ile paylaşırız;

1-Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak anılan, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile bazı Kanun ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı toplantımızda ele alınmış, Tasarı, Temel Hak ve Özgürlükler ile Ceza Muhakemesi Hukuku açısından değerlendirilmiştir.

Tasarı ile kolluğa temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale niteliğini taşıyan yetkiler tanınmaktadır. Bu yetkiler, Hukuk Devletinde kabul edilemeyecek nitelikte olup, yargı görevinin bir kısmının kolluk güçlerine ve idareye devrini içermektedir.

Arama, el koyma, gözaltına alma, uzaklaştırma gibi, doğrudan, insan özgürlüğünü ilgilendiren ve gerçekte Adli Merciilerin görev ve yetki alanına giren CMK’da sayılı önlemlerin doğrudan kolluk kuvvetlerine bırakılarak suç ve suçlunun takibi ile suçun nitelenmesi konusunda hukukçu olmayan idari birimlerin (vali, kaymakam ve kolluk amiri),  yetkilendirilerek Cumhuriyet Savcısı’nın ve Yargının işlevsiz hale gelmesine neden olacak, bunun sonucu olarak da hukuk devleti ve Demokratik hukuk anlayışı olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil edecektir.

Yine aynı şekilde bir şüphelinin 48 saate kadar yargıya haber vermeksizin gözaltında tutulabilmesinin mümkün hale getirilmesi, bu süre içinde avukata erişimin dahi kısıtlanarak adil yargılanma hakkının engellenmesi, polise orantısız güç kullanma yetkisi anlamına gelecek silah kullanma yetkisi gibi haklar tanınması da demokratik hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığı gibi yürütmenin yargının önüne geçmesi yolunu açmaktadır. Bu tasarının geri çekilmesi ülkemiz için gerekli ve elzemdir.

2-Bakanlar Kurulu tarafından, TBMM ye sunulan YABANCI İSTİHDAMI KANUN TASARISININ mevcut hali ile yasalaşması halinde, ülkemizde esasen birçok sorunla boğuşan başta Avukatlık mesleği ile tüm meslekleri ciddi sıkıntıya düşürecek, zaten mevcut olan istihdam sorununun tahammül edilmez boyutlara ulaşmasına neden olacaktır.

Özellikle, savunma mesleğinin rekabet amacıyla yabancı avukatlık bürolarına açılması zaten sayısal olarak ihtiyaçtan fazla olan avukatlık mesleğini taşeronlaştıracak, bağlı olarak çalışan avukat sayısını artıracak ve avukatlık mesleğinin bağımsızlığını da ortadan kaldıracaktır.

3-Mesleğin sorunlarının ve çözüm yollarının ortaya konulduğu TBB çalışmaları ile Avukatlık Yasa tasarısı ve başta avukatlık sınavı ve stajı ile ilgili geçmişte alınan ilke kararlarının hayata geçmesi ve yasalaşması için gerekli girişimler kararlılıkla sürdürülecektir.

4-Ayrıca Mersin’de Özgecan Aslan’ın kabul edilemez bir şekilde ve vahşice öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.

Saygılarımızla,

Giresun Baro Başkanı        Bolu Baro Başkanı              Amasya Baro Başkanı

Av.Gültekin Uzunalioğlu     Av.Ferit Atalay                  Av.A.Melik Derindere

Düzce Baro Başkanı             Samsun Baro Başkanı         Tokat Baro Başkanı