Adli Yardım Ödemelerine İlişkin Zorunlu Açıklama
Tarih: 18.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 3080

 
 
Son zamanlarda meslektaşlarımız arasında Adli Yardım ödemelerinin gecikmesi nedeniyle serzeniş ve şikayetlerde bulunulması nedeniyle iş bu açıklamayı yapma zorunluluğumuz doğmuştur:
 
Adli Yardım uygulamasında yapılacak ödemelerin kaynağına ilişkin yasal düzenleme 1136 s.lı Yasa'nın 180.maddesidir. Buna göre Adli Yardım bürolarının en büyük gelir kalemini "İki yıl öncesine ait kesin hesap sonuçlarına göre tespit edilen toplam miktarlar esas alınarak 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (1), (2) ve (3) sayılı tarifelere göre alınan harçların yüzde ikisi ile idarî nitelikteki para cezaları hariç olmak üzere para cezalarının yüzde ikisi" oluşturmaktadır. Bu kalemden tahakkuk eden gelirin ise her yıl Mart ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı tarafından TBB hesabına aktarılması gerekmektedir. Türkiye Barolar Birliği de bakanlığın göndermiş olduğu adli yardım ödeneğini tüm barolara Adli Yardım Yönetmeliği'nin 10.maddesine göre belirlenmiş olan bir formül dahilinde gönderir. Ödenekler yıl içerisinde 3’er aylık periyotlar halinde yılda 4 defa gönderilir. 

Samsun Barosu da yıl içerisinde Türkiye Barolar Birliği’nden gelen adli yardım parasından, gelen para miktarına göre kaç görevlendirme ücreti ödenebilecekse bunu tespit eder ve tüm avukatların adli yardım görevlendirme tarihlerine göre sırayı takip ederek, ödeme alacak avukatlara konu ile ilgili bilgi verir; makbuzları toplar ve ödemeyi gerçekleştirir.

18.02.2015 tarihi itibarı ile Samsun Barosu adli yardım ödemelerinde 2014 yılı Nisan ayında Adli Yardımdan görev alan avukatların ödemeleri tamamlanmış; tahminen Türkiye Barolar Birliği’nden Mart ayında gelecek olan adli yardım parası ile 2014 yılı Mayıs görevlendirmelerinden itibaren gelen paranın yettiği miktarda ödemelere devam edilecektir.

Samsun Barosu 2014 yılında stopajlar dahil 408.124,86 TL (net 323.191,81TL); 2015 yılı ocak ayında da 125.000,00TL ödeme yapmıştır.
Ödemelerin gecikilerek yapılması, adli yardım hizmetinden yararlananların ülke genelinde çok artmasından dolayı yeterli ödeneğin zamanında TBB hesabına aktarılamamasından, dolayısıyla Barolara da yeterli ödenek gelmemesinden kaynaklanmaktadır.
 
Sonuç olarak Samsun Barosunun, diğer yerel barolarda olduğu gibi, Türkiye Barolar Birliğince kendisine aktarılan ödeneği ilgililere dağıtmaktan başka herhangi bir fonksiyonunun bulunmadığı, kaldı ki; yürürlükte olan mevzuatın da Baromuza, aktarılan ödeneğin bekletilmesi veya başka bir iş için kullanılması imkanını tanımadığı hususu siz değerli meslektaşlarımızın bilgisine saygı ile duyurulur.

20.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.