TBB DUYURU NO : 2015/23

Ankara 11.03.2015
BARO BAŞKANLIĞI
DUYURU NO:2015/23

Avukatlık kimliğinin ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda geçerli kimlik olarak kabul edilmeyeceğine ilişkin ÖSYM Başkanlığının 25 Ocak 2012 gün ve 0121/0818 sayılı işlemi ile bu işleme dayanak gösterilen 05.10.2010 gün ve 21 Kasım 2011 günlü “Sınav Uygulamalarına İlişkin Güvenlik Tedbirleri” başlıklı duyurusunun 3. maddesi, Danıştay 8. Dairesi tarafından, 28/11/2014 tarih ve E:2012/2427 K:2014/9298 sayılı kararı ile avukat kimliklerinin, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmünde olduğu…böylesine açık ve yorumdan uzak bir yasa hükmü mevcutken, yasa hükmünün uygulanmasını engeller nitelikte yasadan daha alt bir düzenleyici işlemle, yayınlanan basın duyurusu ile olumsuz ve yasaklayıcı bir hüküm getirilmesinde mevzuata uyarlık bulunmadığı”gerekçesiyle iptal edilmiştir.

Bununla birlikte Ankara Barosu Başkanlığı ve İstanbul Barosu Başkanlığı tarafından da benzer talepli davalar açılmış olup Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen iptal kararları ekte gönderilmiştir.

Bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla.