KAN BAĞIŞI VE KÖK HÜCRE BAĞIŞÇI ADAYLIĞI KAMPANYASI
Tarih: 25.05.2015| Okunma Sayısı: 1755

KAN BAĞIŞI VE KÖK HÜCRE BAĞIŞÇI ADAYLIĞI KAMPANYASI

Samsun Barosu Yönetim Kurulumuzun 13/05/2015 tarihli ve 2015/296 Karar sayılı kararı ile 27/05/2015 ve 28/05/2015 tarihlerinde saat 10:00 ila 18:30 saatleri arasında Samsun Barosu İktisadi İşletme bahçesinde Kızılay ile ortaklaşa kan bağışı kampanyası yapılmasına karar verilmiştir.

Kan bağışı işlemleri için bir doktor ve dört hemşire ile 27/05/2015 tarihi saat 10:00 itibariyle Samsun Barosu İktisadi İşletmesi bahçesinde Kızılay görevlileri hazır olacaklardır.
   Kızılay Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde kan ihtiyacının ülkemiz ve bölgemizde yeterince karşılanamadığı, bu sebeple daha fazla kan bağışı gerektiği anlaşılmıştır.
   Alınan bilgilere göre bölgemizde hastanelerin yıllık kan ihtiyacı 100.000 ila 110.000 ünite arasında olup bu ihtiyacın ancak 75.000 ünitelik kısmı kan bağışı ile Kızılay tarafından karşılanabilmekte, kalan kan ihtiyacının ise hasta yakınlarınca karşılanması gereği ortaya çıkmaktadır ki bu durumun hastalar için ne kadar zor bir durum olduğu tüm meslektaşların takdirine sunuyoruz.
   Kan bağışı işlemi, öncesinde yapılan bilgilendirme formu çalışması ve sağlık kontrolü ile kan verme işlemi sonrasındaki dinlenme süresi dahil 25-30 dakikalık bir işlem olup kan veren açısından da herhangi bir olumsuz sağlık sorununa sebep olan bir uygulama da değildir.
   Ancak takdir edersiniz ki bu kadar kısa sürede yapılabilen kan bağışı ihtiyacı olan hastalar için hayati önem taşımaktadır.
   Bu sebeple meslektaşlarımız ile meslektaşlarımızın bürolarında çalışan personelin başlatılan kan bağışı kampanyasına azami düzeyde desteklerini beklemekteyiz.

Ayrıca Kızılay tarafından kan bağışı ile birlikte kemik iliği bağışı da denilen kök hücre bağışçı adaylığı çalışması da yapılacaktır. Kök hücre bağışçı adaylığı için de kan bağışına katılanlardan -sadece kabul edenler için- bir ufak tüp daha kan alınacak ve alınan bu numune için gerekli incelemeler yapılarak Kızılay tarafından oluşturulan kök hücre bankasına kaydedilecektir.

Bağışçı adayının vermiş olduğu numunenin ileriki bir tarihte kemik iliği nakli olarak da bilenen bir kök hücre nakline ihtiyaç duyan bir hasta ile uyum sağlaması halinde yaklaşık 2 ya da 3 saatlik kan verme işlemine benzeyen bir işlemle alınan kök hücreler bağışçının belki de bir hastanın hayatını kurtarmasını sağlayacaktır.

Son derece kolay ve kan bağışına çok benzeyen bu işlem ile kök hücre (kemi iliği) naklinin hastalığın ancak son evresinde ve hastanın kaybedilme ihtimalinin yüksek olduğu bir dönemde yapıldığı da dikkate alınarak bir insan hayatı kurtulacaktır.

Kök hücre bağışçı adaylığı konusunda Kızılay yetkililerince kan bağışından bulunanlara ayrıca ayrıntılı bilgi verilecek olup bu konuda da gerekli hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz.

Bu sebeplerle tüm meslektaşlarımızı, kan bağışı ve kök hücre bağışçı adaylığı kampanyasına destek vermek üzere 27 Mayıs 2015 Çarşamba günü saat 10:00 itibariyle Samsun Barosu İktisadi İşletmesi’ne bekliyoruz.

20.04.2024