HUKUK FAKÜLTELERİNDE EĞİTİM
Tarih: 20.12.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2020

   Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesi ve öğrenci kontenjanı hakkında YÖK Başkanlığı'na yaptığımız başvuruya ilişkin yazı;
 
                    YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

                  ANKARA

                       

Konu   : Hukuk Fakültelerinin öğrenci kontenjanı ve eğitim kalitesi hakkında taleplerimiz ile 4982 sayılı yasa kapsamında bilgi edinme istemimizdir.

 
              Samsun Barosu’nun 20.11.2015 tarih ve 2015/577 nolu kararı gereğince;
        Son yıllarda ülkemizde Hukuk Fakültesi sayılarının ve bununla orantılı olarak Hukuk Fakültesi mezunlarının çok artması ve bu mezunların hemen hemen tamamının Barolar nezdinde staj başvurusunda bulunarak staj yapması, başta Hukuk Fakültesinde verilen eğitimin kalitesinin düşmesi ve Baroların stajyerlerin gerekli ihtiyaçlarını yeterince sağlayamaması gibi olumsuzlukları beraberinde getirmiştir.
      Bu kapsamda son 5 yılda Samsun Barosuna bir yıl içerisinde staj için başvuran Hukuk Fakültesi mezunu sayısı yaklaşık 3-3,5 kat artmıştır. Bu oran doğrudan doğruya Baronun üye sayısının da çok hızlı şekilde artması sonucunu doğurmaktadır.
      Bir fakülte açılır iken birçok diğer faktörün yanında her şeyden önce iki hususa ilişkin sorunun cevaplandırılması gerekmektedir:
      a-)Bu fakülte evrensel niteliklerde branş elemanı yetiştirebilecek eğitim kalitesine sahip midir?
      b-) Bu fakülte mezunlarının sayısı o ülkenin sosyoekonomik gerçekleri ile ve o branştaki ihtiyaç ile doğru orantılı mıdır?
      Bu sorulara olumlu yanıt bulunmadan açılacak her yeni fakülte o ülkede eğitim yönünden kalitesiz ve işsiz branş elemanlarının artmasından başka bir işe yaramayacaktır. Nitekim ülkemizde Hukuk Fakültelerinden son yıllarda bu kadar çok mezun çıkması sadece ve sadece bu sonucu doğurmuştur.
       Bu bakımdan hem Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesinin arttırılması ve hem de kontenjanların ülkenin ihtiyaçları ile uyumlu hale gelebilmesi için bir dizi düzenlemeye ihtiyaç vardır.
        Bu bağlamda;
     1-) Hukuk Fakültelerinde her bir ana bilim dalında en az Doçent düzeyinde bir öğretim üyesi istihdam edilme imkanı yok ise, Hukuk Fakültesi açılmasına müsaade edilmemesini, 
      2-) Bütün Hukuk Fakültelerine lisans eğitimi öncesi bir yıllık zorunlu hazırlık sınıfı konularak hazırlık sınıfında zorunlu olarak Hukuk Başlangıcı, Roma Hukuku, Felsefe, Sosyoloji, Mantık, Hukuk Tarihi, Siyasi Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkçe Kompozisyon derslerinin okutulmasına, bu derslerin tamamı öğrenci tarafından geçilmeden Hukuk Lisans Eğitiminin başlatılmaması yönünde düzenleme yapılmasını,
      3-) OMÜ Ali Fuad BAŞGİL Hukuk Fakültesinin öğrenci kontenjanının 2016 -2017 Eğitim Öğretim yılından itibaren en fazla 50 kişi ile sınırlandırılmasını ve diğer Hukuk Fakültelerinde de mevcut kontenjanların en fazla mevcudun ¼  üne kadar düşürülmesini,
      Ayrıca 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası Kapsamında Hukuk Fakültelerinin öğrenci kontenjanları belirlenirken hangi kriterlerin esas alındığının, örneğin OMÜ Ali Fuad BAŞGİL Hukuk Fakültesinin öğrenci kontenjanı 200 kişi olarak belirlenirken, bu konuda Samsun Barosunun neden düşünce ve önerisinin alınmadığının ve ayrıca YÖK’e bağlı tüm Hukuk Fakültelerinin öğrenci kontenjanları ile tüm Hukuk Fakültelerindeki öğretim elemanlarının (Öğretim üyesi, Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi vs.) sayısının tarafımıza bildirilmesini arz ve talep ederiz. 
 
                                                                       Saygılarımızla,07.12.2015
                                                                                          
                                                                                Av.Kerami GÜRBÜZ
                                                                             Samsun Barosu Başkanı 
                                                                                                                                        

16.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.