ORTAK BASIN AÇIKLAMAMASI
Tarih: 2.03.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 2244

            Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami GÜRBÜZ ve Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih ÖZKAN 05 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan “Şiddetsiz Toplum İçin Ortak Duruş" etkinliği konusunda bilgilendirme amaçlı ortak basın toplantısı düzenlemişlerdir.
     

            Ortak basın açıklamasının metni aşağıdadır.
          
  
         

Saygıdeğer basın mensupları;

 

            Ülkemizde şiddet, toplumsal bir yara olarak ve büyük bir sorun olarak ve hayatımızı tehdit ederek her gün çoğalmaktadır. 

 

            Toplumun farklı katmanlarında sokakta, okulda, hastanede, aile içinde, medyada ve tabii ki daha birçok alanda ve birçok insan grubuna karşı şiddet, giderek artan bir oranda karşımıza çıkmaktadır.

 

            Şiddet adeta iflah olmaz bir kanser hücresi gibi toplumun her zerresine nüfuz etmektedir.

 

Her tarafı cennet olan ülkede neredeyse cinnet toplumuna doğru yol alıyoruz. Aklını ve duygularını yönetemeyenler, şiddeti seçiyor, gerekli tepki verilmediği, failler bedelini ödemediği için, şiddet sıradan bir olaymış gibi toplum tarafından kanıksanıyor. Masum bir hak arama yöntemi gibi yaygınlaşıyor.

 

Hâlbuki şiddetin masumu değil mağduru vardır. Mağdur bazen kadın, bazen çocuk, bazen doktor – avukat, bazen de öğretmendir.

 

            Toplumsal şiddette en büyük tehlike içselleştirilmesi, gelecek nesillere
aktarılması ve bu süreç içerisinde, kalıcı ve doğal sayılmasıdır.

 

            Şiddete maruz kalan bireylerin bu durumu normal kabul etmesi çok
tehlikeli bir gelişme olarak görülmelidir.  

 

            Toplumsal sorun haline gelen konularda mutlaka toplumsal tavırlar ve ortak çözümler olmalıdır. Ülkemizde yetişmiş ne kadar sosyolog, psikolog, doktor, hukukçu, eğitimci, ilahiyatçı, iletişimci ve bu konuyla ilgili / duyarlı meslek grubu ve sivil toplum örgütü varsa toplumun şiddet toplumu olmaktan kurtulması için sorumluluk üstlenmeleri gerekmektedir.

            Toplumsal bir bilincin uyandırılması için mutlu bir toplumun şartları
mutlaka oluşturulmalıdır. Şiddetin önlenmesi için ulusça toplumsal bir mutabakat
yapılmalıdır.

 

            Samsun Barosu ile Samsun Tabip Odası, bu düşünceden hareketle toplumsal bir dert, yara olan hatta kangrenleşmeye doğru hızla evrilen şiddet gerçeğine dikkat çekmek ve ilgili tüm kamu kurumları ile duyarlı toplum kesimlerini çözüm konusunda yapıcı anlamda uyarmak amacıyla “ŞİDDETSİZ BİR TOPLUM İÇİN ORTAK DURUŞ” genel başlığı altında bir çalışmayı birlikte gerçekleştirmeye karar vermiştir.

 

            Bu kapsamda 5 Mart 2016 Cumartesi günü saat 09:30'dan itibaren Samsun Adliye Sarayı Konferans Salonu’nda gün boyu üç oturumlu bir panel / çalıştay gerçekleştirilecektir. Programa konuşmacı olarak olarak;

OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nurdan TAŞKIRAN, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. İbrahim Suat ÖKTEM, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Orhan DERMAN, Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr. Hakan HAKERİ, OMÜ Tıp Fakültesinden Doç.Dr. Koray KARABEKİROĞLU, OMÜ Psikloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Ertuğrul TAŞ, Samsun Barosu'ndan Av. Ayşe SARAL ve Medimagazin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. İbrahim ERSOY katılacaklardır.

 

Oturum moderatörlüklerini ise Yargıtay Ceza Dairesi Onursal Üyesi Av.Kemal KARACAN ilee OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cafer POLAT  yapacaklardır.

 

Bu etkinliğe konuyla ilgili tüm paydaş şahıs ve kurumların, medya organlarının ve tabii ki vatandaşlarımızın katılımının yüksek düzeyde olmasını umuyor ve diliyoruz.

 

            Asıl dileğimiz ise hiç şüphesiz, demokrasi kültürü, düşünce ve inanç zenginliğini içinde barındırdığına göre ülkemizde her insan fikrini söylerken ve savunurken karşısındaki insanın değerleriyle kavga ve alay etmeden söyleyebilmeli ve tabii ki bireysel tartışma ve problemler şiddete başvurmadan çözümlenebilmelidir. 02.03.2016

 

 

        Doç.Dr.Fatih ÖZKAN                                Av.Kerami GÜRBÜZ

Samsun Tabip Odası Başkanı                   Samsun Barosu Başkanı 
 
 

25.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.