BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.10.2016| Okunma Sayısı: 3224

B A S I N   A Ç I K L A M A S I

            Son günlerde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bazı avukatlara yönelik gerçekleştirilen operasyon bir kısım basın-yayın organlarında “Samsun Barosu’na yönelik operasyon” şeklinde haberleştirilmiştir.

            Haberin Samsun Barosu’nun tüzel kişiliğine yönelik bir operasyon olduğu algısı oluşturacak şekilde yapılması, hem yasal mevzuata ve hem de etik kurallara aykırıdır. Evrensel hukukta ve bizim hukukumuzda suç da, ceza da şahsidir. Şahısların bireysel sorumluluğu çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir soruşturmanın şahısların mesleği ile ve meslek örgütü ile irtibatlandırılması tek kelime ile haddi aşmaktır.

Hukukta, “masumiyet karinesi” diye evrensel bir ilke vardır. Yani herkes suçu / suçluluğu ispat edilinceye kadar masumdur. Buna rağmen özellikle FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda gözaltına alınan şahısların medyada FETÖCÜ olarak nitelendirilmeleri ve bu şekilde kamuoyuna sunulmaları, bu ilkenin ihlal edilmesi anlamına gelmektedir.

Yine bu operasyonlar kapsamında gözaltına alınan şahısların görüntülerinin medyada buzlanmadan net bir şekilde verilmesi de bu şahısların kişilik haklarının ihlali ve kamuoyu nezdinde hedef gösterilmeleri sonucunu doğurmaktadır. Nitekim avukatlara yönelik operasyonda da şahıslar, hem yazılı hem de görsel basında yüzleri buzlanmadan tanınacak şekilde lanse edilmişlerdir. Halbuki tüm hukuk düzenlerinde en temel haklardan biri, kişilerin mahkeme kararı olmadan “lekelenmeme hakkı”dır.

Bir kimsenin suçlu olup olmadığına ya da örgüt üyesi olup olmadığına medya organları değil, sadece adil yargılama ilkesi çerçevesinde yargılama faaliyetlerini gösteren bağımsız Mahkemeler karar verebilir. Kimsenin kendini Savcı, Hakim yerine koymaya hakkı olmadığı gibi hiç kimseye yönelik itibar cellatlığı yapmaya da hakkı yoktur. 

 Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

                                                                              Av Kerami GÜRBÜZ

                                                                           Samsun Barosu Başkanı 

19.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.