BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 18.11.2016| Okunma Sayısı: 1800

 

 
                     KAMUOYUNA DUYURUDUR
 

            Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak TBMM’ye sunulan “cinsel istismara uğrayan mağdurun tecavüzcüsü ile evlendirilmesi durumunda failin cezasının ertelenmesini, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesini”  öngören önergeyi şiddetle kınıyoruz.

                  Önergeye göre, “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda mağdurun faili ile evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılmaktadır.”

                   20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne saatler kala ; TBMM’ye verilen önerge Türkiye’nin çocukları için bir insanlık suçuna yol açacaktır.

                  Kadının tecavüzcüsü ile evlendirilmesi kabul edilemez iken ilgili yasanın muhatabının çocuklar olması daha da acıdır. Çocukların tecavüzcüsü ile evlendirilmesi fikri, evlilik kurumu ile bağdaşmamakla birlikte, mağdur çocuğun bedensel ve psikolojik gelişimi üzerindeki telafisi imkansız hasarlar kaçınılmaz olacaktır. Bu önerge ile hiçbir çocuğun korunmayacağına inancımız tamdır. Çocuğun korunmasının aksine bu önerge ile tecavüz normalleştirilmektedir. Bu yasa ile çok sayıda çocuğun tecavüzcüsü ile evlendirilerek,  yıllar boyunca bu evliliği sürdürmeye mahkum bırakılacağı ortadadır. Çocuk istismarı toplumda sosyal bir yara iken, bu yasa ile ileriye değil, tam aksine geriye doğru adım atılmaktadır.

                 Kamuoyunda önergenin tecavüzcüleri değil, rızaya dayalı bir ilişkiyi kapsadığını, ifade eden yaklaşımı, hiçbir surette kabul etmiyoruz... Somuta indirgendiğinde 16 yaşındaki bir küçük çocuğun, 60 yaşındaki tecavüzcüsü ile evlenmesinde yasal hiçbir engel yoktur. İlgili yasa, bu sözde rızayı denetleyen hiçbir mekanizma öngörmemektedir. Sınırları iyi belirlenmemiş, aceleye getirilmiş, zamansız, gerekçeleri hiç kimseyi tatmin etmeyecek, en önemlisi uygulamada suiistimale neden olacak bu düzenlemeyi yok sayıyoruz. Kaldı ki, böyle bir düzenlemenin evlilik dışı ilişkiyi özendireceği ve evlilik dışı ilişki yaşının daha da düşüreceği endişesini taşıyoruz.

                 Çocuk haklarını yok sayan bu önergeyi veren ve bu önerge için olumlu oy kullanan vekilleri kınıyor, kendilerini sağduyuya davet ediyoruz.

                  Çocuklarımızın yarınlarımız olduğunu hatırlatarak tüm kamuoyunu yasa teklifine karşı durmaya davet ediyoruz.

 

                                                        Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

                                               

20.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.