BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 7.02.2020| Okunma Sayısı: 1758

Basın Açıklaması
Sevgili Basın Mensupları ve Çok Değerli Hayvan Severler ; 
Samsun İli, İlkadım İlçesi, Kıran Mahallesi'nde yaklaşık 1 ay önce evinin bahçesinden kaybolan Eren ALTINTAŞ'a ait 2 aylık yavru köpek sahibinin evinin önünde kafası kesilmiş halde ölü bulunmuştur. Olayın ardından jandarmaya haber verilmiş ve konu hakkında inceleme başlatılmıştır. 
Bizler hayvan severler olarak hiçbir canlıyı birbirinden ayırt etmiyoruz, insan da hayvan da aynı yaşam hakkına ve özgürlüğüne sahiptir. Öncelikle gerçekleşen bu köpek cinayetini şiddetle kınıyoruz. Bu ve benzeri köpek ve kedi cinayetlerinin sona ermesini temenni ediyoruz. 
İnsanlık onuru kavramı kuşkusuz ki ciddi bir yozlaşma ve yıkım yaşamaktadır.Trajik olan ise bu yıkımın milyarlarca iyinin SESSİZLİĞİNDEN BESLENMESİ OLGUSUDUR. Eşref-i mahlukat olan insanın kıymetinin dahi örselendiği bu sevgisiz çağın ortasında yaşamaya çabalamaktan en az bizler kadar utanan milyarlarca insan olduğuna hiç şüphemiz yok. Ancak bu milyarlarca insanın ortak bir sorunu var; sorunu gördüğü halde çözüm için tepkisiz kalmak.
Ülkemizde malesef kediler ve köpekler başta olmak üzere tüm hayvanlar bir eşya(mal) gibi görülmektedir. Bu yanlış anlayış ve yasal boşluklar  sebebiyle ancak sahipli hayvanın öldürülmesi halinde " sahipli hayvanı öldürmek suretiyle mala zarar verme suçu" ndan ceza tayin yoluna gidilmektedir. 
Hayvanlarla ilgili tüm kanun ve yönetmeliklerimiz ile ceza kanunu anlamında da ivedilikle mevcut sorunların ve eksiklerin giderilmesi gerekmektedir. Bu yönde görüş ve önerilerimizi bu konularda çalışma yürüten kanun komisyonuna ilettik. Bu kapsamda öncelikle sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının tamamen kaldırılması ve hayvanların "can" statüsüne alınarak hayvanlara karşı işlenen şiddet, istismar, cinayet fiillerinin suç kapsamına alınarak ağır yaptırımlarla cezalandırılması gerekli olup, bu sayede ancak tüm hayvanlar yönünden yaşama hakkı ile vücut bütünlükleri korunabilecektir.
  Görevimizi yaparken de Sivil Toplum Kuruluşlarının ve hayvan severlerin desteğinin bizlerle olduğunu bilmekten gururluyuz, mutluyuz.
  Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak içinde yaşadığımız dünyanın en az bizler kadar büyük bir parçasını oluşturan hayvanları cins ayrımları yapmaksızın gerek yasal gerekse de toplumsal düzlemde büsbütün koruyabilmek için mücadele etmeyi başlıca hedefimiz ve insanlık amacımız olarak kabul etmiş durumdayız. Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanlara yönelik tüm şiddetin son bulmasını temenni eder, baro olarak olayın takipçisi olacağımız kamuoyuna duyurulur. 

SAMSUN BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU 

19.04.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.