5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
Tarih: 4.04.2021| Okunma Sayısı: 1128

 

 

Değerli üstatlarım , meslektaşlarım ,  basınımızın değerli emekçileri ve değerli Samsunlular

Hepinizi şahsım ve  Cumhuriyetimiz ile yaşıt Samsun Barosu adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

5 Nisan hukukun üstünlüğü ve bağımsız savunma idealine bir ömür veren biz AVUKATLARIN mesleki sorunlarını  bir kez daha gündeme getirebilmelerine   ve bir araya gelebilmelerine  vesile olan bir gündür. Bu sene de geçen sene olduğu gibi pandemi sebebi ile ,  sınırlar olmadan , gönlümüzce bir araya gelip sarılamadık. Mesleki sorunlar açısından ise,  geçen seneden bu yana bir konu eksilmediği gibi aksine mücadele edeceğimiz yeni sorunlarımız oluştu. Bir önceki 5 Nisan’da dile getirdiğimiz sorunların büyük ölçüde halen gündemimizde olduğunu , çözüm beklediğini  üzülerek görüyoruz.

 

Hemen hemen her platformda, kontrolsüzce açılan hukuk fakültelerinin mesleğimize ve ülkenin adalet hizmetindeki kaliteye verdiği zararları ifade etmemize rağmen geçen 5 Nisan’dan bu yana hiçbir ihtiyaç olmadığı halde , tamamen  ekonomik ve siyasi saiklerle yeni hukuk fakülteleri kuruldu . Yüzdoksanbininci sıralamadaki öğrencinin hukuk fakültelerine kabul edilişine  karşı açtığımız davada , Mahkeme ne yazık ki “ Samsun Barosu’nun bu davayı açmakta hukuki menfaatinin  olmadığına” karar verdi.  

Oysaki hukuk fakültesindeki eğitim hayatında bir profesörden ders dinleyememiş bu öğrencileri staj merkezimizde eğitmeye çalışan bizler idik. Oysa ki asgari ücretin altında bir kazanç ile meslek yaşamına başlayan genç meslektaşımız bizim üyemiz idi. Yaptığımız temyiz üzerine dava açma ehliyetimizin olduğuna karar verilse de , davayı neticede esastan reddeden mahkeme  ,  her ilde , her ilçede bir  hukuk fakültesi açılmasına dur diyemedi.

 

 

Toplumda giderek büyüyen şiddet sarmalından biz avukatlar da nasibimizi aldık. Hemen hemen her gün bir avukat sözlü , fiili ya da silahlı saldırıya uğruyor. Samsun Barosu her zaman, amasız , fakatsız her türlü şiddetin karşısında durdu. Samsun Barosu avukatları olarak bizler de yargı makamlarından ve tüm yurttaşlardan ,  avukata yönelen her türlü şiddetin , amasız , fakatsız karşısında olmasını bekliyoruz. Bu vesile ile kısa bir süre önce Gebze’de katıldığı haciz işlemi sırasında görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yitirdiğimiz Av.Ersin Arslan’ı ,20 yıldır  Samsun Barosunun kalbinde yer alan büyük acımız merhum üstadımız Av. Yusuf Altaylı’yı ve görevi başında şehit  edilen tüm meslektaşlarımızı saygı ile anıyoruz.

 

5 Nisan sebebi ile şehrimizin değişik noktalarında yayınladığımız afişlerde de belirtiğimiz üzere “ cübbelerimizin altında çocuğa , kadına , tüm canlılara yönelen şiddet ile mücadele var. Doğa katliamları ile mücadele var , vatandaşlarımızın adil yargılanmaları ile verdiğimiz mücadelemiz var . Kim adil yargılanma ihtiyacı içinde olursa bu cübbeleri onurla taşıyan avukatlar onun yanında olacaklar.” Bununla birlikte şu da bilinmelidir ki , avukatlar tam bir bağımsızlık içinde mesleğini ifa edemedikleri , yargılama faaliyetine yargının eşit bir unsuru  olarak katılamadıkları bir ortamda adil yargılanmadan da bahsedilemeyecektir. Dolayısı ile avukatların bağımsızlıklarına konulan her türlü engel , aslında yurttaşlarımızın adil yargılanma haklarının önüne konulmuş demektir.

 

Savunma hakkının tek temsilcisi olan biz Avukatlar , hukuk devleti ilkesine bağlı yönetim için , ifade özgürlüğü için ,   üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü için ,temel hak ve özgürlüklerin etkin şekilde müdahalesiz kullanılabilmesi  için  , ettiğimiz yemine bağlı olarak mücadele etme kararlığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuz bir saygı ve minnet ile anıyor , HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE BAĞIMSIZ SAVUNMA MÜCADELESİNE EMEK VEREN TÜM AVUKATLARIN AVUKATLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.

 

                                                                                                                      Av.Pınar Gürsel Yıldıran

                                                                                                                      Samsun Barosu Başkanı

 

 Samsun Barosu Tiyatro Kulübüne bu güzel çalışma için teşekkürlerimi sunuyorum.

 

 

28.03.2024
AV. PINAR GÜRSEL YILDIRAN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.